Sve o dlaci

Vrste dlaka i faze rasta

Na telu razlikujemo dve vrste dlaka: Vellus ( tanka, nežna, kratka i svetla dlaka ) i Terminal ( kosa, obrve i trepavice ).
U toku seksualnog sazrevanja, pod uticajem polnih hormona, malje se razvijaju u pazušnim jamama i u pubičnoj zoni kod oba pola, a kod muškaraca na licu. Boja dlake potiče od pigmenta Melanina. Tamna kosa sadrži više crnog Eumelanina, a svetla bleđeg Feomelanina.

Rast normalne humane dlake je individualna osobina i zavisi od dela tela. Mesta odakle rastu nazivaju se folikuli, a smešteni su u srednjem sloju kože – dermisu. Kod odraslog čoveka njihov broj je oko 5 miliona i pod normalnim uslovima se ne povećava.

Naučno dokazana činjenica je da brijanje, šišanje i čupanje dlake ne utiču na brzinu rasta niti na njenu debljinu, mada je to u narodu česta zabluda. Pojačan rast dlaka (Hipertrichosis) može da predstavlja veliki psihološki problem kada se pojavljuje na licu i telu, naročito kod žena.

sve o dlaci

Faze rasta dlake

    • Anagena – faza aktivnog rasta korena dlake u folikulu. Na poglavini može da traje i oko 1000 dana.
    • Katagena – prelazna faza, dužina od 1-2 nedelje
    • Telogena – faza mirovanja koje traje 3-4 meseca pre nego što dlaka ispadne istisnuta novom. U svakom trenutku 90% dlaka je u anagenoj fazi, rastući 0,37 mm dnevno.

sve o dlaci

Na osnovu uzroka pojačane maljavosti razlikujemo:

  • Lekovima indukovana (lokalnim i sistemskim kortikosteroidima, androgenima, minoxidil-om…)
  • Endokrine hipertrihoze koje nastaju zbog hormonskih disbalansa u organizmu
  • Hirzutizam – maljavost koja se viđa kod žena na gornjoj usni, obrazima, bradi, leđima, grudima, rukama i stomaku. Uzrok može biti policistična bolest jajnika (PCO Sy), tumori jajnika, bolesti i tumori nadbubrežne žlezde i hipofize…

Urastanje dlaka (Pili incarnati) je čest dermatološki i estetski problem kod oba pola. Kod muškaraca se pojavljuju nakon brijanja lica u vidu bubuljica, fleka, često i ožiljaka (Pseudofolliculitis), a kod žena posle depilacije, najčešće na preponama, rukama i nogama. Urastanje se najuspešnije eliminiše nakon samo 2 laserska tretmana!

O nama

U Laser Professional Centru nudimo trajno uklanjanje neželjenih dlaka koristeći sofisticiranu Light Age LPX lasersku platformu.

Kontakt

Save Tekelije 1a (ugao Cara Nikolaja II i Save Teklelije, Vračar)

+381 11 407 96 78
     +381 62 338 240

office@laserprofessional.rs

www.laserprofessional.rs

Radno Vreme

Ponedeljak-Petak
12:00 - 20:00

Subota
12:00 - 17:00

Nedelja
Ne radimo

Language

english srpski

Social