Urasle dlake

Urasle dlake

Urasle dlake su problem koji muči oba pola. Kod žena ovaj problem se najčešće javlja na preponama i potkolenicama, a kod muškaraca na bradi, vratu i unutrašnjoj strani butina. Ukoliko se ne tretiraju na pravi način, urasle dlake pored estetskog, mogu da predstavljaju i zdravstveni problem. Do urastanja dlake dolazi kada se dlaka, neposredno pred izlaz na površinu kože vraća nazad i urasta u kožu, što izaziva upalu. Svaka dlaka pod određenim uglom napušta kožu i zavisno od tog ugla nastaje sklonost urastanju dlaka. Kod jačih i kovrdžavih dlaka je takođe, češće urastanje. Na mestima urastanja, kao posledica upale, često ostaju pigmentacije (tamne fleke).

Mnogi pokušavaju da pincetom ili iglama izvuku na površinu urasle dlake, čime samo pogoršavaju postojeće stanje, praveći kraste i ožiljke. Često se kao prateća pojava urastanja dlake javlja i upala korena dlake, folikulitis. Folikulitis uglavnom nastaje zbog bakterijske infekcije.

Faktori koji utiču na pojavu urastanja i upale dlaka su mnogobrojni: pojačano znojenje, dugotrajno sedenje, dlakavost, uska odeća, nepropusni materijali poput sintetike, depilacija voskom, često brijanje, hormonski status…

Šta je pilonidalna bolest ( pilonidalni sinus ) i šta je izaziva?

Pilonidalna bolest ( pilonidalni sinus, urasla dlaka ) je hronična infekcija kože u brazdi između gluteusa na oko 2-3 cm iznad anusa i prouzrokovana je reakcijom na dlačice koje se zabadaju u razmekšanu kožu tog dela tela. Bolest je češća kod muškaraca nego žena i najčešce se javlja između puberteta i 40. godine starosti. Takođe je česta kod gojaznih i kosmatih ljudi.

urastanje dlake

Koji su simptomi?

Simptomi variraju od postojanja malih rupica do postojanja velike bolne zapaljenske mase. Često se javlja sekrecija koja može biti bistra, zamućena ili sukrvičava. Obično se u početku javlja gnojna infekcija ( absces ) koja se nakon spontane ili hirurške evakuacije zadržava u obliku pilonidalnog sinusa ( šupljina ) ispod kože koji se prazni van kroz jedan ili više manjih otvora, a u samom sinusu se obično nalazi dosta raspadnutih masa i dlačica.

Hormonske dlake

Rast dlake je pod kontrolom hormona. Pre puberteta dlake po telu su sitne, tanke i svetle ( velus dlaka ). U pubertetu su povećava kolicina polnih hormona – androgena, prvenstveno testosterona, i tako od tanke ( velus ) dlake u genitalnoj regiji, pazuhu, a kod muškaraca i na licu i telu, nastaje debela, tamnija, kovrdžava, i znatno upadljivija dlaka. U ovim regijama folikul ( koren ) dlake je osetljiviji na delovanje androgena- testosterona. Testosteron ( androgeni hormon ) je prvenstveno muški hormon, ali se stvara i kod žena u niskim koncentracijama u jajnicima, nadbubrežnoj žlezdi i masnom tkivu. Stepen zahvaćenosti često nije u vezi sa nivoom hormona u krvi.

Trajno uklanjanje

Radiotalasnom epilacijom, koja je deo radiohirugije, mogu se tretirati sve dlake, debele i tanke, a potrebno je više puta ponoviti postupak. Daju odlične rezultate, mogu se često primenjivati, najprecizniji su, najmanje rasipaju energiju na okolno tkivo i ne ostavljaju ožiljke.

Laserska epilacija je veoma efikasna, pogotovo ako su dlake tamne i debele. Slabo je efikasna kod svetlih, belih i tankih dlaka. Naročito je pogodna u tretiranju većih regija. Zbog jačine lasera i njegovog efekta na kožu, potebno je praviti pauzu između tretmana barem mesec dana.

Uvek se dobro informišite pre početka terpije. Nije svaka metoda za svakoga. Dlake su uporne i ne treba očekivati rezultate preko noći. Tražite savet od vašeg lekara.

O nama

U Laser Professional Centru nudimo trajno uklanjanje neželjenih dlaka koristeći sofisticiranu Light Age LPX lasersku platformu.

Kontakt

Save Tekelije 1a (ugao Cara Nikolaja II i Save Teklelije, Vračar)

+381 11 407 96 78
     +381 62 338 240

office@laserprofessional.rs

www.laserprofessional.rs

Radno Vreme

Ponedeljak-Petak
12:00 - 20:00

Subota
12:00 - 17:00

Nedelja
Ne radimo

Language

english srpski

Social